Kawiarki i drippery

Produkty 4

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 4

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Kawiarki na indukcję Bialetti, Kamille

Bialetti Moka świętuje ponad 80 lat klasycznej elegancji i prostoty technicznej. Od wczesnych lat pięćdziesiątych do chwili obecnej Bialetti wyprodukował ponad 200 milionów producentów kawy. W szczególności Moka Express stało się charakterystyczne i pozwoliło milionom konsumentów cieszyć się wspaniałą włoską kawą.

Dla tych, którzy preferują gładszy smak kawy, nierdzewne garnki Bialetti tworzą naszą legendarną łatwość obsługi w eleganckich, współczesnych wzorach.

Kawiarka moka, znana również jako macchinetta del caffè (dosłownie "mały ekspres do kawy"), jest ekspresem do kawy na piecyki gazowe, elektryczne oraz kawiarki na indukcję, które wytwarzają kawę przez wrzącą wodę pod ciśnieniem pary wodnej przeciskającą się przez mieloną kawę. Kawiarka moka opatentowana po raz pierwszy we Włoszech przez twórcę Luiga De Pontiego w Alfonso Bialetti w 1933 r.Firma Bialetti Industrie nadal produkuje ten sam model pod nazwą "Moka Express". Kawiarki Moka są stosowane na kuchenkach gazowych lub elektrycznych i są tradycyjnie wykonane z aluminium, chociaż czasami są one wykonane ze stali nierdzewnej i nadają się na kuchenki indukcyjne.

"Brikka" to zmodyfikowany zaparzacz moka produkowany przez Bialetti. Zawiera zawór jako regulator ciśnienia na górze dyszy, umożliwiający wzrost ciśnienia wewnątrz zbiornika wody w sposób podobny do naczynia ciśnieniowego. Ciśnienie wzrasta szybciej w tej metodzie (ponieważ jest dużo mniej wycieku oparów) w porównaniu ze standardowym pojemnikiem, osiąga poziom wymagany do podgrzania wody przez mieloną kawę w krótszym czasie. Jednak ważony zawór pozwala na gromadzenie się ciśnienia, a temperatura nieco wzrośnie zanim ciecz paruje przez dyszę. W rezultacie kawa jest zaparzana przy wyższym ciśnieniu i temperaturze niż w naczyniu standardowym, co czyni go bardziej podobnym do espresso.

Jak działa moka zaparzacz do kawy?

"Mukka Express" to zmodyfikowany czajnik moka produkowany przez Bialetti, który umożliwia spienianie mleka i mieszanie się z kawą podczas parzenia. Nazwa "Mukka" to gra słów po włosku dla krów mlecznych, muku. Bialetti produkuje również kilka zaparzaczy ze stali nierdzewnej moka, np. Musa, Klasa i Wenus.

Po II wojnie światowej włoska moka rozprzestrzeniła się na całą Europę Południową i stała się standardowym sposobem parzenia kawy. Jego popularność doprowadziła nie-włoskich producentów z Południowej Europy produkujących kopie lub nowe projekty zainspirowane oryginalnym projektem włoskich kawiarek Bialletti.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Parzenie kawy z zaparzaczem do kawy moka.

kawiarka bialetti- budowa części kawiarkiKocioł (oznaczony symbolem A na rysunku) napełniony jest wodą prawie do zaworu bezpieczeństwa (niektóre modele mają wyryte oznaczenie poziomu wody) i wkład filtra metalowego lejkowatego (B). Do filtra dodaje się kawę, następnie część górna (C, która ma drugi metalowy filtr na dole) jest mocno przykręcona do podstawy. Garnek umieszcza się przystosowanej kuchence, woda zostaje doprowadzona do temperatury wrzenia, a zatem w kotle jest tworzona para.

Uszczelka zapewnia szczelne zamknięcie (wyższe ciśnienie pozwala na uzyskanie wyższej temperatury parzenia kawy)  kawiarki i pozwala na bezpieczne gromadzenie się pary w dolnej części, gdzie zawór bezpieczeństwa zapewnia niezbędne ujście w przypadku, gdy ciśnienie to powinno będzie zbyt wysokie (przy użyciu czystych filtrów, nie powinno się zdarzyć).

Para ostatecznie osiąga wystarczająco wysokie ciśnienie, aby stopniowo naciskać wrzącą wodę wokół lejka przez kawę i  przedostanie się do górnej komory (C), gdzie zbiera się zaparzona i aromatyczna kawa. Chociaż "kocioł" w kawiarce moka zawiera parę w podwyższonej temperaturze i ciśnieniu, woda wypływająca przez zmielone ziarna kawy nie jest gorętsza niż w innych sposobach parzenia - do 90 ° C.

Kiedy dolna komora jest prawie pusta, pęcherzyki pary mieszają się z wodą upstreaming, powodując charakterystyczny hałas. Ta  faza umożliwia przegrzanie parzy i wody przechodzącej przez kawę, co prowadzi do niepożądanych rezultatów, a zatem zaparzanie należy przerwać przez usunięcie garnka z kuchenki, gdy tylko ten etap zostanie osiągnięty.

Konserwacja kawiarek

Kawiarki Moka wymagają okresowej wymiany uszczelki gumowej i filtrów sprawdzić, czy zawór bezpieczeństwa nie jest zablokowany. Gdy uszczelka gumowa jest nowa, może to zmienić smak kawy, więc zalecamy kilka zaparzeń "suchych" bez kawy.

Kawiarki Moka są czasami określane jako ekspresy do kawy na kuchenki (indukcja, gaz, elektryncza)  i wytwarzają kawę ze współczynnikiem ekstrakcji podobnym do (ale nieco wyższym)  konwencjonalnej maszyny do espresso. Zaparzanie w kawiarce zwiększa wydobycie kofeiny i smaków z gruntów w porównaniu do filtra kawy, co powoduje silniejsze zaparzenie niż w przypadku naparowywania kroplowego. Ponadto, w zależności od odmiany kawy, kawiarki moka mogą tworzyć emulsję piankową , Znany jako crema.

Jednakże typowa kawa moka jest ekstrahowana przy stosunkowo niskich ciśnieniach od 1 do 2 barów (100 do 200 kPa), podczas gdy standardy kawy espresso podają ciśnienie 9 barów (900 kPa). Dlatego kawa moka nie jest uważana za prawdziwe espresso i ma inne właściwości smakowe.

Back to Top