Nóż kuchenny Santoku 17 cm Japan Megumi SATAKE
Satake Megumi Nóż kuchenny Santoku 17 cm.
Długość całkowita - 30 cm, Długość ostrza - 17 cm
Satake Megumi Nóż kuchenny Santoku 17 cm
Wszechstronny japoński nóż kuchenny Santoku, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Wysoko umieszczona rękojeść zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę. Dzięki sporym gabarytom nóż doskonale się nadaje do krojenia dużych owoców i warzyw, takich jak arbuz, cukinia czy kapusta.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 420J2
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 30 cm
Długość ostrza - 17 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 1,7 mm
Waga - ok. 90 g
Noże Satake Megumi Classic to znakomite wprowadzenie do świata tradycyjnych noży japońskich. Solidne klingi wykonano z wysokowęglowej stali nierdzewnej 420J2 (*), która jest wyjątkowo odporna na korozję i łatwa w ostrzeniu. Klasyczne, okrągłe rękojeści z naturalnego drewna wzmocniono pierścieniem z wytrzymałego tworzywa, który skutecznie zapobiega wysunięciu się klingi. Noże z tej serii świetnie się sprawdzają jako pierwszy krok na drodze do poznawania tajników japońskiej kuchni.
(*) Stal 420J2 o obniżonej do 0,15% zawartości węgla, wykorzystywana do produkcji noży kuchennych, szkieletów rękojeści oraz sprężyn. Zalety serii 420 to bardzo wysoka odporność na korozję, stosunkowo wysoka udarność (odporność na pęknięcia i wykruszenia) oraz niskie koszty obróbki. Stal 420 jest hartowana do twardości w przedziale około 54 - 57 HRC.
SKU | 801614 |
---|---|
EAN | 4956617801614 |
Producent | Satake |
Materiał wykonania | Stal nierdzewna |
Przeznaczenie noża | Azjatycki |
Kolor | Stalowy |
Materiał rączki | Stal nierdzewna |
Zmywarka | Tak |
Opakowanie | Oryginalne |
Rodzaj opakowania | Blister |