Patelnie i woki
- Patelnia z powłoką granitową 28 cm indukcja Harrison KONIGHOFFER35,76 zł netto43,98 zł brutto
- Aluminiowa patelnia 32 cm indukcja Alu PINTINOX191,06 zł netto235,00 zł brutto
- Patelnia non stick 24 cm aluminium indukcja Massimo BERRETTI34,15 zł netto42,00 zł brutto
- Patelnia aluminiowa z powłoką non-stick indukcja 20 cm St-Black PINTINOX93,50 zł netto115,00 zł brutto
- Patelnia głęboka powlekana tytanem 28 cm Profi Line HENDI238,21 zł netto293,00 zł brutto
- Patelnia aluminiowo-teflonowa do ryb 40x29 cm YATO129,27 zł netto159,00 zł brutto
- Aluminiowa patelnia 36 cm indukcja Alu PINTINOX227,64 zł netto280,00 zł brutto
- Patelnia Grill 28 cm Titanium Professional HENDI231,71 zł netto285,00 zł brutto
- Aluminiowa patelnia 28 cm Titanium Profi Line HENDI191,87 zł netto236,00 zł brutto
- Patelnia 24 cm Titanium Professional HENDI174,80 zł netto215,00 zł brutto
- Patelnia non stick 28 cm aluminium indukcja Massimo BERRETTI40,64 zł netto49,99 zł brutto
Patelnie woki stalowe, ceramiczne, aluminiowe znanych marek Fiskars, Hendi, Beretti, Pintinox, Starke Pro
Patelnie na indukcję, kuchenki gazowe i kuchenki elektryczne.
Chyba w każdym Polskim domu spotkamy się z wyposażeniem kuchni, które stanowią patelnie. Bogata oferta tych produktów sprawi, że każdy znajdzie idealną patelnię, spełniającą jego wymagania. Patelnie wytwarzane są z różnych materiałów takich jak aluminium - patelnie aluminiowe, najpopularniejsze, z odlewów, stal - patelnie stalowe oraz żeliwo - patelnie żeliwne, będące tymi najtrwalszymi.
Jaką patelnię wybrać?
Wszystkie patelnie mają i plusy i minusy. Zaczynając od patelni aluminiowych, wielką zaletą tego tworzywa jest świetne przewodzenie cieplne, patelnie aluminiowe szybko się nagrzewają, utrzymują wysoką temperaturę smażenia, są trwałe i lekkie. Patelnie te są także dość tanie oraz posiadają dużą różnorodność powłok powlekających, które zapobiegają przypalaniu się smażonych potraw oraz umożliwiają stosowanie zmniejszonej ilość tłuszczu co korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Główne powłoki patelni to: ceramiczne, marmurkowe oraz teflonowe. Pojawiają się także inne w zależności od firm je produkujących np. firma Fiskars stosuje powłoki HARDTec oraz HARDTec Superior. Minusem jest to iż patelnie aluminiowe muszą być powlekane ponieważ kontakt jedzenia z aluminium może powodować przedostawanie się do niego szkodliwych związków. Wpływa to negatywnie na żywotność patelni. Jeśli zarysujemy jej powłokę, powinniśmy ją wymienić. Kolejnym minusem jest aluminium jest to iż nie jest ferromagnetyczne co oznacza że bez specjalnego dysku umieszczonego w dnie, nie będzie działała na kuchence indukcyjnej.
Jeśli chodzi o patelnie stalowe to z pewnością będą służyły nam dłużej. Nawet przerwanie ciągłości powłoki powlekającej wnętrze patekni nie spowoduje żadnego ryzyka ani niebezpieczeństwa dla naszego zdrowia. Po prostu smażone dania mogą do niej przywierać. Może to być dużym minusem, ponieważ zakup patelni typowo kucharskiej całostalowej lub tak zwanej cygańskiej, wiąże się bezpośrednio z tym, że przy całym okresie obróbki cieplnej dania, jesteśmy zmuszeni kontrolować proces, aby się nie przypaliło oraz stosujemy znacznie więcej tłuszczu. Wszystkie patelnie stalowe nadają się na kuchenkę indukcyjną - chyba, że mają krzywe dno, może to utrudnić wykrycie patelni przez naszą kuchenkę.
Kolejną grupę patelni stanowią patelnie żeliwne, cenione od dawna za swoją niezwykłą wytrzymałość. Patelnie żeliwne są długowieczne. Dużym minusem żeliwa jest stosowanie go na kuchenkach indukcyjnych. Można używać ich na kuchenkach tego typu lecz z zachowaniem dużej ostrożności. Patelnia na kuchence indukcyjnej, nawet przy zastosowaniu niskiej mocy, nagrzewa się w 15-20 sekund. Przy wykorzystaniu większej mocy może nagrzać się do bardzo wysokich temperatur.
Wśród wszystkich wcześniej wymienionych patelni rozróżnionych według materiału, możemy także sklasyfikować patelnie wg. rodzaju.
Wyróżniamy patelnie tradycyjne, zwykle występujące w rozmiarach 14, 20, 24, 28, 32 cm - typowe rozmiary do zastosowań domowych oraz patelnie +32, do zastosowań w gastronomii.
Patelnie grillowe - idealnie do zdrowego smażenia beztłuszczowego posiadają specjalne ryflowanie, które utrzymuje smażone mięso lub warzywa na pewnej wysokości. Powoduje to efekt grillowania oraz wytapiania się tłuszczu ze smażonej potrawy.
Woki - te patelnie zawędrowały do nas ze wschodu ze względu na swoją budowę tj. małe dno z jednocześnie wydłużonymi ściankami pozwalają na przyrządzanie w tym samym czasie całego dania. Jest to możliwe dzięki temu, że wok w różnych miejscach utrzymuje różną temperaturę co pozwala na jednoczesne smażenie np. mięsa i warzyw.
Patelnie do serwowania - są to patelnie idealne do duszenia potraw. Zwykle można w nich także zapiekać potrawy. Zwykle posiadają rączki takie jak te znajdujące się w garnkach, co pozwala wystawić patelnię na stół po skończonym gotowaniu i bezpośrednio z niej serwować danie.
Szeroki wybór patelni i woków znajdą Państwo w naszym sklepie w dziale “patelnie i woki”
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą