Klasyczne

Produkty 1-12 z 16

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 16

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Patelnia jest bez wątpienia podstawowym elementem wyposażenia kuchni, zarówno w domu jak i w restauracji.

Musi być trwała, niezawodna oraz praktyczna. To trzy cechy, które każda dobra patelnia powinna posiadać. W zależności od materiału, z którego są wykonane, posiadają szereg cech, specyficznych dla każdego metalu. Patelnie wytwarzane są z różnych materiałów takich jak aluminium -  patelnie aluminiowe, lekkie, w rozsądnych cenach i proste w użytkowaniu, najpopularniejsze, stal -  patelnie stalowe to dobry kompromis między aluminium a żeliwem, są trwałe i jednocześnie proste, jeśli chodzi o konserwację. Jest także żeliwo - patelnie  żeliwne są najtrwalsze. 

Patelnia stalowa, patelnia aluminiowa czy patelnia żeliwna, którą wybrać?

Każdy metal ma charakterystyczne dla siebie cechy więc przy wyborze patelni warto zastanowić się jak często i do czego będziemy jej używać. Zacznijmy od aluminium. Patelnia aluminiowa świetnie przewodzi ciepło. Dzięki temu szybko się nagrzewa, utrzymuje wysoką temperaturę jest także trwała i lekka. Patelnie z aluminium znaleźć można w rozsądnych cenach oraz w wielu różnych konfiguracjach zarówno rozmiarowych jak i rodzajach powłok powlekających. Powłoka powlekająca zapobiega przypalaniu się smażonego jedzenia oraz pozwala znacznie ograniczyć stosowaną ilość tłuszczu. Rodzaje powłok stosowane w patelniach aluminiowych to powłoki  ceramiczne, marmurkowe oraz teflonowe. Niektórzy producenci wprowadzają własne, ulepszone mieszanki jak choćby Fiskars z powłokami HARDTec i HARDTec Superior. Wadą aluminium jest pełna zależność patelni od stanu powłoki. Sam metal pod wpływem ciepła może wydzielać szkodliwe szkodliwe związki, stąd, jeśli przerwiemy ciągłość powłoki patelni, powinniśmy ją niezwłocznie wymienić.

Patelnie żeliwne cechują się wyjątkową trwałością. Ich największa zaleta to właśnie wytrzymałość. Minusem natomiast jest sposób użytkowania takiej patelni na płycie indukcyjnej. Przez materiał, z którego jest wykonana, bardzo szybko nagrzewa się do wysokich temperatur. Smażąc nawet na małym ogniu, trzeba zachować ostrożność gdyż łatwo o poparzenie. Smażąc na takiej patelni zmuszeni jesteśmy także korzystać ze znacznie większej ilości tłuszczu, jeśli nie chcemy żeby przygotowywana przez nas potrawa przypalała się w trakcie smażenia.

Patelnie stalowe to patelnie najwyższej jakości, co za tym idzie, najdroższe. Wykorzystywane przez profesjonalistów, szefów kuchni oraz znanych kucharzy, stanowią połączenie jakości z praktycznością. Są także trwałe. Często wyposażane w powłokę non-stick, która przyspiesza oraz optymalizuje proces smażenia. Znaczącą różnicą między powłoką patelni stalowej a aluminiowej jest to, że nawet jeśli powłoka na patelni stalowej zostanie przerwana, nie ma to żadnego wpływu na przygotowywane potrawy. Stal jest całkowicie bezpieczna do wykorzystania z żywnością.

 

Back to Top