Co to jest patelnia ceramiczna? Czy patelnie ceramiczne są zdrowe? Jak dbać o patelnię ceramiczną?
Oto 5 rzeczy, o których musisz wiedzieć o patelni ceramicznej:
- patelnia ceramiczna to patelnia z powłoką ceramiczną - nie tylko białą, występują też inne kolory powłoki ceramicznej: beżowe, szare czy czarne
- patelnia ceramiczna szybko się nagrzewa (oszczędzasz czas i energię) i jest wyjątkowo trwała - dużo bardziej odporna na uszkodzenia czy zarysowania niż np. patelnia teflonowa
- powłoka ceramiczna pozwala na smażenie na mniejszej ilości tłuszczu lub nawet bez jego użycia - zapewniasz sobie zdrowszy posiłek
- ceramika jest przyjazna środowisku - taka patelnia nie zawiera substancji mogących wpłynąć na nasze zdrowie, a nawet smak czy zapach potraw
- na koniec najważniejsze - rozgrzanej patelni ceramicznej nie zalewamy zimną wodą - szok termiczny może zniszczyć dobroczynną powłokę, nie rysujemy jej drapakami i metalowymi łyżkami - po ostygnięciu myjemy ją ręcznie (zbyt silna moc detergentu w zmywarce może uszkodzić powłokę) gąbką lub innym miękkim materiałem, a do mieszania potraw używamy łopatek silikonowych czy drewnianych
Do codziennego, domowego użytku - do smażenia naleśników czy placków, duszenia warzyw czy dań typu risotto, sprawdzą się patelnie Combekk - zrównoważone naczynia z Holandii. Funcjonalne, estetycznie i solidnie wykonane przy użyciu materiałów z recylkingu.