Noże kontra zmywarka

Dlaczego nie warto myć noży w zmywarce?

Jak to jest z nożami kuchennymi - myć w zmywarce czy nie? Szkodzi czy nie szkodzi?

Szkodzi.

Ostrza

Stal nierdzewna narażona na wysoką temperaturę panującą w zmywarce oraz działanie środków myjących utlenia się - czyli prowadzi do korozji. Wpływa to znacznie na zmianę struktury i właściwości noża. Krawędź ostrza jest cieńsza niż pozostała część powierzchni noża – jest tym samym bardziej podatna na trwałe uszkodzenia, a na ostrzu zależy nam przecież najbardziej.

Być może nie zauważysz zmian od razu, jednak mikrouszkodzenia powstałe na powierzchni noża z czasem się powiększają, by przejść w postać widocznych ubytków i wyszczerbień. Korozja dotyczy także stalowych rękojeści noży.

Rękojeść

Mycie w zmywarce nie służy rękojeści - bez względu na to czy jest ona wykonana z tworzywa sztucznego czy drewna. Każdy rodzaj drewna nie lubi dłuższego kontaktu z wodą - prowadzi do pęcznienia, a podczas suszenia odkształca się i pęka. Środki czyszczące w zmywarkach także negatywnie wpływają na drewnianą rękojeść.

Rękojeści z tworzywa sztucznego nie lubią dłuższego kontaktu z wodą - składają się one z łańcuchów polimerycznych, te z kolei składają się z cząsteczek. Wysoka temperatura panująca w zmywarce, połączona z ostrymi środkami czyszczącymi powoduje przerwanie tych łańcuchów. Osłabia to całą rękojeść - powierzchnia najpierw matowieje, a potem się łuszczy. Taki uchwyt noża jest już dużo słabszy, jego konstrukcja może ulec pęknięciu nawet po upadku z niewielkiej wysokości.

Jeśli nie w zmywarce - to jak?

Ręcznie :) oto kilka wskazówek: 

  • warto pamiętać o tym, by nie zostawiać resztek jedzenia na ostrzu noża - zawarte w żywności kwasy mogą znacznie uszkodzić stal
  • noże należy myć ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, najlepiej miękką stroną gąbki myjącej
  • po wypłukaniu noża ciepłą wodą pamiętajmy o dokładnym ich wysuszeniu - od razu po myciu - miękką ściereczką
  • przechowuj swoje noże w bloku lub na listwie magnetycznej - tak, by ostrza nie stykały się z innymi przedmiotami

Dbając w ten sposób o swoje noże z pewnością dłużej będziesz cieszyć się ich jakością.