Na dziś przygotowaliśmy dla Was mini kompendium na temat rodzajów szkła do alkoholu wraz z przydatnymi wskazówkami jego użycia.

 

 


 

 

 Szampan. Kieliszki nazywane są fletami lub kłosem. Kieliszek zawsze jest na nóżce, za którą trzymamy podczas picia, by nie rozgrzać szampana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Białe wino. Kieliszek trzymamy za nóżkę, powinien mieć pojemność około 300 mililitrów i być napełniony do połowy.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Czerwone wino. Kieliszek trzymamy za nóżkę, bądź za kielich.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szklanka do koktajli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szklanka do piwa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martini. Kieliszek trzymamy za nóżkę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brandy. Kieliszek ten trzymamy za czaszę, przez co podgrzewa się zawarty w nim alkohol i tym samym wydobywa się jego prawdziwy aromat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Whisky. Szklanka ta ma około 250 mililitrów pojemności, napełniamy ją średnio do 1/4 wysokości w przypadku whisky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kieliszek do wódki powinniśmy napełnić tak, by do rąbka pozostało od 3 do 5 milimetrów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A idealne szkło do serwowania alkoholi znajdziecie tutaj

Tematyka: Porady Od

Aleksandra Burda